ACRL RBMS Bibliographic Standards Committee Rare Books and Manuscripts Section

Bibliographic Standards Committee Midwinter 2012 Meeting Agenda

  • 1.  Bibliographic Standards Committee Midwinter 2012 Meeting Agenda

    Posted Jan 06, 2012 02:14 PM

    Bibliographic Standards Committee Midwinter 2012 Meeting

    Saturday January 21, 8 am-12 pm Dallas Convention Center (D-166)

    For a complete list of documents to be discussed at the Saturday meeting, please see http://www.rbms.info/committees/bibliographic_standards/conference-docs/

     AGENDA

    1. Introduction of members and visitors (8:00, 5 mins.)

     2. Settlement of the agenda (8:05, 5 mins.)

     3. Approval of Annual 2011 minutes (8:10, 5 mins.)

     4. Examples to Accompany DCRM(B) (Schneider, Carpenter) (8:15, 5 mins.)

     5. Controlled Vocabularies Subcommittee (Hildebrand) (8:20, 20 mins.)

     6. Revision of Standard Citation Forms for Rare Book Cataloging (Barrett)

        (8:40, 30 mins.)

     7. Preconference seminars  (9:10, 15 mins.)

              a.   San Diego (2012) (Sotelo; Lapka & Dekydtspotter)

              b.   Minneapolis (2013) (Carpenter)

    Suggestions from Annual 2011 include follow-up on Public Services vs. Technical Services (Nichols & Bridger?); NextGen catalogs; Security marking of rare books (Brandt?)

              c.   TBD (2014 – ALA in Las Vegas) (Carpenter)

     8. Preconference workshops  (9:25, 15 mins.)

              a.   San Diego (2012) (Sotelo)

              b.   Minneapolis (2013) (Carpenter)

                       Suggestions from Annual 2011 include DCRM(G); DCRM/RDA;

                       computer programming for librarians in context of digital libraries and

                       metadata

              c.   TBD (2014 – ALA in Las Vegas) (Carpenter)

     9.  DCRM(B): Descriptive Cataloging of Rare Materials (Books) (Leslie)

        (9:40, 5 mins.)

              a.   Reprinting updated DCRM(B)

              b.   Storage of DCRM editorial files

     10. DCRM(M): Descriptive Cataloging of Rare Materials (Music) (Fletcher)

         (9:45, 30 mins.)

              a.   Progress Report

              b.   Parallel Statements (see “Conference Documents”)

     BREAK:  (10:15, 20 mins.)

     11. DCRM(G): Descriptive Cataloging of Rare Materials (Graphics) (Blake)

          (10:35, 20 mins.)

     12. DCRM(MSS): Descriptive Cataloging of Rare Materials (Manuscripts) (Nichols)

          (10:55, 20 mins.)

              a.   Progress Report

              b.   Comments/discussion on Area 5 (see “Conference Documents”)

     13. DCRM(C): Descriptive Cataloging of Rare Materials (Cartographic) (Kandoian for Fell) (11:15, 5 mins.)

     14. Task Force: RDA and its impact on DCRM (Uecker) (11:20, 10 mins.)

              (For review, please see Annual 2011 Minutes, Item 16, and the Attig/Maxwell discussion paper on RDA/DCRM,  in “Conference Documents” on BSC web page.)

      15. Reports (to be submitted in writing and appended to the minutes)  (11:30, 10 mins.)

              a.  Web resources for the rare materials cataloger (Carpenter for Creider)

              b.  CC:DA (Lapka, Dekytdspotter)

              c.   Introduction of new CC:DA Liaison, Elizabeth German (Carpenter)

     16.  New business (11:40, 15 mins.)

    a.  Discussion of possible options for formalizing BSC relationship to CC:DA liaison; see BSC “Conference Documents” for background reading.

    • Formalizing recommendation process by BSC to ACRL Pres-Elect
    • Formally establishing BSC liaison to CC:DA as ex officio position within the section

     17. Acknowledgments (11:55, 5 mins.)

     18. Adjournment (12 noon)